Noc s Andersenem

Noc s Andersenem je akce na podporu dětského čtenářství, při níž děti nocují v knihovně, ve škole či klubu u příležitosti výročí narození dánského pohádkáře, Hanse Christiana Andersena. První Noc s Andersenem proběhla na přelomu března a dubna roku 2000 v Uherském Hradišti. Od roku 2001 se pořádá po celé České republice. V dalších letech se noc rozšířila i za hranice naší země.

V podvečer 22. března se všechny děti prvního stupně sešly ve škole, aby se nechaly vtáhnout do kouzelného světa knih, aby si užily velké noční dobrodružství v podobě čtení pohádek, příběhů, soutěží, her a překvapení. A jaké bylo letošní téma? Letos byl dětem představen spisovatel Eduard Petiška u příležitosti 100. výročí jeho narození.

Před samotnými aktivitami mohli malí nocležníci ochutnat výborný dánský koláč, který upekli páťáci. Pak už probíhaly tradiční dílny s aktivitami, které si přichystaly paní učitelky. Krtek a autíčko, Jak Krtek ke kalhotkám přišel či Čtení o hradech a zámcích – to jen malý výčet knih, se kterými se pracovalo. Večer se přehoupl do druhé části a děti se s baterkami vydaly na oblíbené noční dobrodružství. Po návratu do tříd si zalezly do spacáků a plni dojmů usnuly. Ráno na všechny čekala výtečná snídaně, kterou tradičně přichystal pan ředitel.