Projekt Višňové a návštěva u pana starosty

V posledních týdnech probíhal ve 3. třídě dlouhodobý projekt na téma Višňové. Pro některé z nás místo, kde bydlíme, pro druhé místo, kam chodíme do školy.

Žáci v průběhu projektu rozvíjeli svoji dovednost orientace na mapě. Nejdříve jsme popisovali svoji cestu do školy, hledali možná nebezpečí v nejbližším okolí, nacházeli významné budovy a určovali jejich název a význam pro společnost.

Na procházce městysem jsme nacházeli a poznávali dopravní značky výstražné, zákazové, příkazové, informativní i upravující přednost a vyvozovali význam dopravních značek v silničním provozu.

Obce Višňové, Horní Dunajovice, Trstěnice, Horní Kounice a Dobronice jsme postupně začleňovali do okresu Znojmo, Jihomoravského kraje, do České republiky i Evropské unie. Označovali jsme rozdíly mezi vesnicí a městem, vyhledávali základní informace a prohlíželi si zajímavosti z našeho kraje, naší země, ale také ze zemí našich sousedů…

Oceňovali jsme místní tradice a kulturní i historické dědictví. Seznámili jsme se se základními principy, na nichž spočívají zákony a společenské normy. Jaké máme práva a povinnosti ve škole, ale i mimo školu. Debatovali jsme o lidské společnosti, soužití, zvycích a o práci lidí. Vyhledávali jsme firmy v naší obci.

Během projektu jsme se dále seznámili s využitím krajiny člověkem, pozorovali změny v nejbližším okolí, oceňovali krásu a význam okolní krajiny. Hledali jsme způsoby, jak zachovat naši krajinu a neničit ji.  Vyhledávali jsme vodní toky a nádrže v okolí našich obcí, říkali si o významu vody pro život.

V rámci celého projektu jsme se zaměřili na rozvíjení svého vyjadřování a formulování svých myšlenek a názorů, vyhledávání a zpracovávání informací z různých zdrojů. Účinně jsme spolupracovali ve skupině, podíleli se na vytváření pravidel práce v týmu.

V závěru projektu jsme oceňovali krásy našich obcí, vytvářeli vlastní pohlednice. Povídali jsme si o věcech, které na našich obcích oceňujeme, jaké věci nám zpříjemňují každodenní život. Diskutovali jsme o našich přáních a tužbách, které bychom v naší obci uvítali a následně kriticky zvažovali, které návrhy by mohly být uskutečnitelné, a co jsme schopni pro krásu a chod naší obce udělat my.

V českém jazyce jsme pohlednice využili k nácviku psaní adres, dopisů a zapsali jsme krátké vzkazy na téma: ,,Co bych chtěl říct našemu panu starostovi…“

Nejkrásnější tečkou celého projektu byla možnost navštívit pana starosty přímo na obecním úřadě. Pan starosta ochotně zodpověděl všechny naše dotazy. Popovídal nám o svém běžném dni, aby nám přiblížil práci starosty. S panem místostarostou nám pověděli o změnách a akcích, které se v naší obci uskutečnily, o budovách, které obec zřizuje. Jako poděkování jsme mu předali naše pohlednice a ukázali mu vzkazy, které jsme z druhé strany psali. Úžasná náhoda pro všechny přítomné byla, když nám říkal o budoucích plánech městyse a zmínil opravu chodníku od zastávky k základní škole, což bylo i jedno z přání přítomných žáků.  Celá návštěva se nám moc líbila a tímto znovu děkujeme panu starostovi za věnovaný čas, ochotu a neméně za práci, kterou pro nás v našem městysi vykonává.

 

Fotogalerii najdete ZDE.