Novinky v zájmovém a předškolním vzdělávání, aneb “onlajnu” se nebojíme

Distanční vzdělávání – od prvního (jarního) uzavření škol pojem velmi často skloňovaný, aktivity vyzdvihované i zatracované. V období, kdy se nemůžeme setkávat osobně jsou však on-line schůzky jednou z mála možností, jak vzdělávání zajistit, a proto jsme tímto způsobem začali v naší škole realizovat i odpolední činnost školní družiny. V prostředí Google Meet, které běžně využíváme k videokonferencím s žáky, se děti z 1. stupně setkávají při zábavných aktivitách s paní vychovatelkou Ilonou Stehnovou a při společném čtení z dětských knih s místní paní knihovnicí Jarmilou Šnáblovou. V mateřské škole se ve středu stejným způsobem uskutečnila lekce dlouhodobě úspěšného programu Budu školákem, jehož cílem je rozvoj dovedností dětí před vstupem do první třídy a metodická podpora jejich rodičů. Virtuálního setkání s paní učitelkou Hanou Koubkovou se zúčastnilo jedenáct předškoláků a jejich rodičů.

Díky velkému nasazení pedagogů, spolupráci rodičů a snaze dětí probíhá výuka bez větších zádrhelů, už se však velmi těšíme na to, až se vrátí všichni žáci do lavic a budeme se moci vzájemně (bez větších omezení) setkávat.

Na závěr reakce jednoho z rodičů:

“Zavedení družiny a čtení on-line je super nápad. Syn se na to vždycky těší a je zklamaný, když zapomene a nepřipojí se. Je to výborný nápad, jak smysluplně zabavit děti odpoledne. Je to velká pomoc jak pro děti, tak pro rodiče, …”