Ve škole bádáme někdy i o škole

V kroužku přírodovědného bádání jsme se letos zaměřili na přírodní zahradničení. Děti zkoumaly, jaké podmínky musí být splněny, aby se pěstovaným rostlinám dařilo dobře a měřily, kde ve škole jsou takové podmínky nejlepší. Tato znalost se nám bude hodit při péči o sazenice a pokojové květiny, stejně jako produkt našich nových školních kamarádů. Jsou to žížaly obývající školní vermikompostér, který nám věnovalo SVČ Miroslav. A oním produktem je především kompost bohatý na humus a “žížalí čaj”. Ty “vyrábí” z rostlinných zbytků, kterými je hojně zásobujeme.

A protože si už děti osvojily badatelské postupy, napadlo je vyzkoumat něco zajímavého o škole. Třeba to, kdy škola vznikla, kolik v ní pracuje zaměstnanců, jak je vysoká, nebo kolik má místností? Na základě výzkumných otázek zformulovaly hypotézy, navrhly způsob, jak vše zjistit a “výzkum” provedly.

Tady jsou jejich zjištění:

  • Škola má dvě budovy. Té starší je 92 let a to znamená, že až z ní vyjdou současní prvňáci, bude slavit  100 let od jejího otevření (30. září 2030). Mladší budova, kde je školní jídelna a 1. stupeň bude letos slavit kulaté narozeniny – 40 let od jejího otevření.
  • V celé škole (i té mateřské) pracuje celkem 41 zaměstnanců.
  • Budova školy je vysoká 13 metrů – to jsme změřili klinometrem.
  • V základní škole, která má adresu Višňové 228, je celkem 103 místností – i s půdou, kam jsme se taky v průběhu bádání podívali.