Projektový den v Brně

Přerušení dodávky elektrické energie ve čtvrtek 19. 10. vzala naše škola jako příležitost vyrazit za poznáním do světa. Čtyřicet žáků druhého stupně si vybralo jako svůj cíl výukové programy v Brně.

Všichni žáci navštívili Mendelianum, kde se seznámili s osobou Johanna Gregora Mendela, pronikli do struktury DNA a principu proteosyntézy a vyzkoušeli si DNA vyizolovat z banánu či vlastních slin. Vzhledem ke kapacitě výukového programu jsme program absolvovali rozděleni na dvě skupiny.

První polovina využila zbývající čas na prohlídku expozice Svět minerálů a hornin v Moravském zemském muzeu, kde obdivovali více či méně vzácné kameny a pronikali do tajů neživé přírody.

Druhá polovina žáků navštívila expozici moderního umění v Moravské galerii. Touto expozicí nás provázely úkoly ze šifrovací hry. Díky nim jsme museli vystavená díla nejznámějších českých malířů, jako byli Josef Čapek, Emil Filla či Bohumil Kubišta, prohlížet obzvlášť pozorně. Nejúspěšnější tým zvládl vyluštit 4 úkoly z 6, což při omezeném čase, který jsme do odjezdu autobusu měli, byl úctyhodný výkon.

Projektový den se nám vydařil, všichni jsme se vrátili plni nových informací a zkušeností.  Věděli jste např. že lidská DNA je z 70 % shodná s DNA slimáka?