Tajemství malé fazolky

Přestože je za okny ještě zima, v první třídě už začalo jaro. Jako nadšení pozorovatelé přírody jsme přemýšleli, co se děje na jaře pod zemí a jakým způsobem se rostlinky probouzí k životu. Proč rostou právě na jaře? Co ke svému růstu potřebují? A co se stane, když některou z podmínek pro jejich život omezíme?

To vše jsme se rozhodli zjistit. Vyrobili jsme si vlastní průhledné květináče, ve kterých jsme mohli přehledně pozorovat, jak se v malých fazolkách probouzí život, jak klíčí a postupně rostou.

Ověřili jsme si, že se nejlépe vedlo rostlince, která měla ke svému růstu přístup vody, živin, tepla, světla, kyslíku. Zjistili jsme, že suché semínko neklíčí, ve vodě naopak nabobtná a klíčí, samotná voda mu však nestačila a brzy začalo hnít. Za oknem nám fazolky zmrzly a připojily se k zimnímu spánku ostatních venkovních rostlin. S největším zaujetím jsme pak pozorovali květináč schovaný v krabici. Fazolky ve tmě rychle klíčily a květináč byl brzy plný kořenů, jen rostlinka se nám nezelenala. A tak jsme už v první třídě po pár dnech narazili na téma závislosti světla a zeleného barviva v rostlině. Celý průběh jsme zodpovědně zaznamenávali do pozorovacího archu.

Vznik malé rostlinky nás fascinoval natolik, že jsme se rozhodli využít naše průhledné květináčky k dalšímu bádání. Tentokrát budeme pozorovat klíčení a růst různých druhů zeleniny. Tak hurá na to!