Školní výlet do Moravského krasu

20. 6. 2019 čekal na žáky první, druhé a čtvrté třídy školní výlet plný nádherné přírody a jeskyní. Společně jsme se vydali do Moravského krasu, který je nejznámější a nejvýznamnější krasovou oblastí České republiky.

Výlet jsme zahájili u Skalního mlýna, kde už na nás čekal vláček, který nás odvezl na prohlídku Punkevních jeskyní. Zde jsme viděli bohatou krápníkovou výzdobu, dozvěděli se, jak vznikají jeskyně s krápníky a spoustu dalších zajímavých informací. Na lodičkách jsme propluli podzemní část ponorné říčky Punkvy plnou dobrodružství a vtipných průpovídek našeho lodního kapitána. Z nejnižších částí přístupných jeskyní jsme se vydali na další cestu. Tentokrát směrem nahoru.  Nechali jsme se vyvézt kabinkovou lanovkou na Horní můstek a prohlédli do hloubky 138 metrů do propasti Macocha, kde jsme ještě před chvílí stáli my.  Neváhali jsme sejít stezkou na Dolní můstek, který nabízí přímý pohled do Macochy, a zamávali jsme návštěvníkům pod námi.

Školní výlet jsme zakončili návštěvou Kateřinské jeskyně. Děti byly zaskočeny kostrou jeskynního medvěda, kterou zde našel v roce 1936 výzkumník Karel Absolon, a nechali se vystrašit stalagmitovým útvarem ve tvaru čarodějnice, která se opírá o hůl. V této jeskyni jsme také dostali možnost se poprvé dotknout i krápníku. Kdo prý na něj dá dva prsty a vysloví přání, bude mu do roka splněno.

Počasí nám přálo, poznávání národního bohatství nás nadchlo a plni dojmů a se spoustou suvenýrů jsme se vrátili spokojeni domů.

 

Fotogalerii si můžete prohlédnout ZDE.