Dejme pauzu mobilům

Dejme pauzu mobilům, to je název projektu, který úspěšně zrealizovali žáci v rámci předmětu Podnikavost a finanční gramotnost. Nový odpočinkový kout školního klubu byl slavnostně otevřen a představen žákům, pracovníkům školy i hostům závěrečného shromáždění k ukončení školního roku. O to, co tomu všemu předcházelo se s vámi podělí žáci 8. ročníku.

Když jsme se shodli na tom, co budeme konkrétně ve škole zlepšovat, rozdělili jsme se do skupin a každá měla svůj konkrétní úkol. Společně jsme sestavili harmonogram jednotlivých prací a ten jsme se snažili dodržovat. Nejdříve jsme na konci ledna odstranili starou vestavěnou skříň. S tím nám pomohli také žáci, kteří mají volitelný předmět technické činnosti.Ve školním klubu jsme s panem školníkem zasádrovali díry po skříni, přebrousili a vymalovali zadní stěnu třídy. Tenhle úkol jsme splnili do konce února. Využili jsme nabídky jedné spolužačky, která nabízela mláďata oblovek a jednu jsme do koutku pořídili. Domluvili jsme se, že do doby než bude moci být ve svém teráriu a o prázdninách se o ní bude starat náš spolužák, který oblovky také chová. Objednali jsme položení nové podlahy v koutku, ta stará byla pod skříní velmi poškozená. Oslovili jsme studenty oboru Truhlář ze Středního odborného učiliště a střední odborné školy SČMSD, Znojmo s.r.o. a požádali je o výrobu dílů na dvě police na knihy. Společně jsme vybrali nábytek a další zařizovací předměty (jejich barvu) a objednali je. Nábytek jsme sestavili, nainstalovali, vyrobili jsme plakát na stěnu a pozvali žáky, učitele, pana starostu a další hosty na prohlídku a slavnostní otevření. Podívejte se, jak to všechno probíhalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A co nám to přineslo? 

Miniprojekt nám přinesl to, že jsme se naučili víc spolupracovat a komunikovat. Když jsme si rozdělili práci a naplánovali jednotlivé kroky a zjistili si, co budeme potřebovat, už jsme se tolik nebáli. Zjistili jsme, že v průběhu prací se mohou vyskytnout problémy, které se nedají předvídat, ale vyřešili jsme je. Někdy nevyšlo všechno podle představ, museli jsme se domlouvat co s tím. Vyzkoušeli jsme si mnoho profesí: designéři, architekti, manažeři, ekonomové, truhláři, malíři, redaktoři, …  Potvrdilo se nám to, že něco realizovat není vůbec žádná legrace, ale už víme, jak se některé věci dělají, aby všechno dobře dopadlo. Na začátek nového školního roku plánujeme týden propagačních akcí, které budeme s paní vychovatelkou připravovat pro žáky, abychom jim novinky v klubu představili.

Finanční prostředky žáci získali díky zapojení školy do projektu Podpora kariérového poradenství, podnikavosti pro udržitelný rozvoj a dalšího vzdělávání v Jihomoravském kraji.