Podnikavý den na naší škole :)

Ve středu 22. března u příležitosti Světového dne vody proběhl na naší škole tzv. Podnikavý den, při němž měli žáci všech ročníků možnost dozvědět se něco nového o klimatické změně. Co si pod názvem podnikavý den můžete představit? Jedná se o aktivitu projektu iKAP II, která je  založená na aktivitě žáků a rozvíjí jejich podnikavost a kreativitu.

Náš podnikavý den probíhal ve dvou rovinách. Jednak se celé vyučování týkalo vody, což znamenalo, že do všech předmětů byly zakomponovány informace o suchu, potřebnosti vody, o udržitelném hospodaření s ní a o klimatické změně jako celku. Vyučující i žáci mohli ve svých  hodinách využívat nápadník aktivit, ten s předstihem vytvořili sami žáci. Tou druhou rovinou bylo, že si žáci 9. ročníku mohli vyzkoušet roli učitele. Vybrali si předměty a třídy a po domluvě s p. učitelkami si naplánovali  a připravili vyučovací hodiny, i tady byla hlavním tématem výuky již zmíněná voda. Deváťáci učili ve dvojicích, a to buď úplně samostatně, nebo v tandemu s paní učitelkou, vše záleželo na domluvě. A nutno říct, že jim to šlo velmi dobře.

A jaké měli ze svého pedagogického působení pocity? Zde je několik postřehů:

“Tento den byla dobrá zkušenost pro nás všechny. Došlo mi, jak těžké je příprava všech těch věcí pro děti, ještě když jsme dostali tak málo času. Uvědomila jsem si, jak náročné je se postarat o ty děti a neustále jim vymýšlet něco zábavného, aby je to alespoň trochu bavilo. Jinak mě to bavilo moc, byla to zábava a fajn zkušenost.”

“Líbila se mi spolupráce dětí a jejich aktivita a nadšenost, ale na druhou stranu se mi moc nelíbilo to, že někteří jedinci nějakým způsobem narušovali hodinu. Překvapilo mě, že jedna z hodin utekla opravdu rychle a vše, co jsem měla připravené se vlastně ani nestihlo. Ve skutečnosti vlastně ani nevím, zda bych chtěla být učitelkou, ale dá se říct, že mě to docela i láká. Ne na první stupeň, rozhodně víc by mě lákal ten druhý.”

“Dnešní den byl zajímavý. Jelikož se chci stát učitelkou v mateřské školce, tak mě to bavilo a byla to dobrá zkušenost do budoucna. Jediné co mi opravdu vadilo bylo to, že nám někteří učitele do výuky zasahovali a někdy ji skoro převzali za nás, jako bychom  tam vůbec nebyli.”

“Na začátku dne jsem byl nervózní, že budou děti nespolupracovat nebo  je to nebude bavit. Po první hodině ve 4.A  jsem zjistil, že to není hrozný a začalo mě to bavit. Učitelem bych nechtěl být, na 1. stupni na ty děti musím být hodný a vymýšlet spoustu aktivit, což bych nezvládl. Na 2. stupni bych na to neměl nervy.”

“Dnešní den se mi velice líbil, děti byly skvělé, poslouchaly, vůbec nevyrušovaly, plnily co měly a celkově byly skvělé. Kdybych měl možnost si tento den zopakovat, neváhal bych a šel bych do toho.”
“Líbilo a překvapilo mě že třída byla klidná, dávali pozor a uměla látku. Učitelem bych se stát nechtěl hlavně z důvodu mého škrabopisu a neznalosti některých předmětů.”
A  co říkaly na neobvyklou výuku děti na I. stupni? I s jejich názory se můžete seznámit:
“Středa 22. března se mi líbila. Nejvíc se mi líbily předměty matematika, angličtina, čeština a hudebka.”
“Nejvíc mě bavila hudební výchova, vlastivěda a český jazyk . Deváťáci na to, že nejsou učitelé, učili dobře.”
“Bylo to dobrý a užíval jsem si to.”
“Bavila mě hudebka a vlastivěda a ještě angličtina. Bylo nejlepší, jak jsme v češtině ochutnávali vody.”
Celý den se zkrátka velmi vydařil a všichni ve škole jsme si jej náležitě užili.
Aktivita proběhla v rámci projektu Implementace KAP JMK II, reg. č.  CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/001717. Žadatelem je JMK. Koordinátorem klíčové aktivity č. 2  “Podpora podnikavosti a kreativity” je Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání.